wtorek, 13 maja 2014

Fondue na kilka sposobow

Przebywając w francuskojęzycznej części Szwajcarii, nie sposób nie spróbować fondue. Są nawet restauracje specjalizujące się w tej potrawie.
Fondue można robić na kilka sposobów
Jako deser maczamy owoce w czekoladzie
Szczerze się przyznam, ze jeszcze nie próbowałam...
Kolejna popularna forma to fondue serowe, można mieszać różne rodzaje sera lub robić fondue smakowe, np pomidorowe lub ziołowe (ale cały czas serowe)
Jedząc fondue serowe maczamy kawałki chleba.
Fondue chinois - to wymaga trochę przygotowań. Zaczyna się od ugotowania bulionu warzywno-grzybowego, w którym zanurzamy na kilka minut kawałki mięsa (ja jadłam indyka, wołowinę i sarninę), dodatkowo serwuje się różne sosy, np czosnkowy, ziołowy, co kto lubi.
Na koniec - fondue z rybami, tez jeszcze nie jadłam, różni się tym, ze ryby nie nadziewamy na widelczyk, a kładziemy ją na małe siteczko bądź patelenkę.
W jedzeniu fondue fajne jest to, ze siedzimy w wiekszej grupie i rozkoszujemy się jedzeniem, bo nie da się tego zjeść w 20 minut. Do tego dobre winko i można żyć nie umierać... :) Bon Apetite!


Related Articles

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Łączna liczba wyświetleń

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szukaj na tym blogu