Tłusty czwartek - fit przepisy
Tłusty czwartek - wielka wyżerka! Setki kalorii, a na drugi dzień kac moralny. Ale czy można pogodzić dietę i tradycję? Są na to sposoby! :)
Tłusty czwartek: pączki i faworki Źródło: Internet |
Sama uwielbiam tą tradycję i nigdy specjalnie nie przejmowałam się pochłoniętymi przeze mnie w ten dzień kaloriami. Ale ostatnio zaczęłam częściej ćwiczyć i szkoda byłoby mi zaprzepaścić efekty treningów. Dlatego w tym roku postanowiłam poszukać przepisów dietetycznych. I bez problemów je znalazłam :)
Główną zasadą jest (i to żadne odkrycie) - pieczenie w piekarniku zamiast smażenia w głębokim tłuszczu. Fakt - że smak nie będzie ten sam (a w przypadku pączków nawet wygląd będzie inny), ale można spróbować!
Najpierw przepis na faworki ze strony lawendowydom.com.pl
6 żółtek
8 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki koniaku
1/2 łyżeczki soli
cukier puder lub zmielony na puder ksylitol do posypania
- Mąkę przesiać na stół.
- W środku zrobić dołek, dodać żółtka, wymieszać, zagarniając mąkę do środka.
- Dodać jogurt, koniak i sól.
- Zagnieść składniki tak, by się połączyły.
- Ciasto wygniatać przynajmniej 15 minut, dość brutalnie, tak, by jak najlepiej je napowietrzyć. To dzięki temu faworki będą kruche. Pomagamy sobie wałkiem do wałkowania, którym walimy w ciasto, co jakiś czas.
- Wyrobione, gładkie ciasto uformować w kulkę, owinąć w folię i zostawić na pół godziny, niech odpocznie.
- Ciasto rozwałkować porcjami na jak najcieńsze placki.
- Każdy placek pociąć nożem, lub radełkiem na paski szerokości ok. 2-2,5 cm i długości ok. 15 cm.
- Po środku zrobić nacięcie i przeciągnąć koniec paska.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec partiami w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 12 minut.
- Po upieczeniu powinny być złociste i pachnące.
- Następnie ułożyć je w stos i szczodrze obsypać cukrem lub ksylitolem.
- 250g mąka tortowej
- ½ szklanki mleka
(letniego, ale nie gorącego)
(letniego, ale nie gorącego)
- 25g drożdży
- 1 jajko+1 żółtko
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- 20g masła
- starta skórka z cytryny
- łyżka nasion chia + 2łyżki otrębów (opcjonalnie)
1. Mieszamy drożdże z cukrem i zostawiamy na chwilę, po czym dodajemy mleko i 1 łyżkę mąki
2. Odstawiamy na ok.15min do czasu wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość)
3. Do miski z rozczynem wbijamy całe jajko+ żółtko,sól,cukier waniliowy, a następnie miksujemy
4. Dodajemy mąki oraz startej skórki z cytryny, otrębów, nasion chia - wyrabiamy ciasto ręcznie
5. Gdy ciasto zostanie wyrobione- dodać roztopionego masła, ponownie wyrobić
6. Gotowe ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką- odstawić do wyrośnięcia (ok.40min)
7. Podsypać stolnicę mąką, a następnie spłaszczyć i rozciągnąć ciasto na grubość mniej więcej 2cm
8. Z ciasta wycinać okręgi za pomocą kubka/ filiżanki oraz napełnić wnętrze dowolnym wkładem (marmolada, kostka gorzkiej czekolady itp.), a następnie ułożyć na blasze do pieczenia
-> Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h
9. Po tym czasie wstawić do piekarnika na 180st./ 15min
PS. pod koniec pieczenia posmarować wierzch pączków mlekiem i na chwilkę ponownie włożyć do piekarnika
10. Udekoruj lukrem/ cukrem pudrem
PS. Jak zrobić lukier?
-Wymieszaj łyżeczkę cukru pudru z sokiem z cytryny :)
2. Odstawiamy na ok.15min do czasu wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość)
3. Do miski z rozczynem wbijamy całe jajko+ żółtko,sól,cukier waniliowy, a następnie miksujemy
5. Gdy ciasto zostanie wyrobione- dodać roztopionego masła, ponownie wyrobić
6. Gotowe ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką- odstawić do wyrośnięcia (ok.40min)
7. Podsypać stolnicę mąką, a następnie spłaszczyć i rozciągnąć ciasto na grubość mniej więcej 2cm
8. Z ciasta wycinać okręgi za pomocą kubka/ filiżanki oraz napełnić wnętrze dowolnym wkładem (marmolada, kostka gorzkiej czekolady itp.), a następnie ułożyć na blasze do pieczenia
-> Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h
9. Po tym czasie wstawić do piekarnika na 180st./ 15min
PS. pod koniec pieczenia posmarować wierzch pączków mlekiem i na chwilkę ponownie włożyć do piekarnika
10. Udekoruj lukrem/ cukrem pudrem
PS. Jak zrobić lukier?
-Wymieszaj łyżeczkę cukru pudru z sokiem z cytryny :)
Zapraszam do wypróbowania i życzę smacznego!
Bardzo przydatny post ! Tak samo jak Ty ćwiczę i nie chciałabym tego popsuć, dlatego przepisy bardzo mi się przydadzą :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam: www.differentworldsofficjal.blogspot.com
O świetny pomysł na fit przepisy ! :) Taki tłusty czwartek to tragedia dla ludzi, którzy np. trenują lub są na diecie.
OdpowiedzUsuńMONIQUE BLOG
Ja także ćwiczę, ale myślę, że jeden dzień nie zaszkodzi jak sobie troszkę podjem zakazanych rzeczy. Zwłaszcza,że od miesiąca nie podjadam.
OdpowiedzUsuń